CORONAVİRÜS SALGINI SÜRECİ VE İNSAN PSİKOLOJİSİ

Toplam Ziyaret Sayısı: 285
3 0
Read Time:3 Minute, 32 Second

CORONAVİRÜS SALGINI SÜRECİ VE İNSAN PSİKOLOJİSİ

 SALGIN BİZİ ALARMA GEÇİRDİ

  • Coronavirüs Dünyayı kasıp kavuruyor. Yakın zaman önce Çin’de başlayıp, Avrupa’yı ve dünyayı etkisi altına alan ve halen bir aşı ve tedavi yöntemini hızla toparlayamayan Ülkeler doğabilecek büyük sorunla karşı karşıya kalmış durumda. Anlaşılacağı üzere yeni dünya düzenine hazırlanan güçler kim ? zaman gösterecek.  Bu sürecin toplumsal derin yaraları olacağı gibi ekonomik buhranlar, sosyolojik, psikolojik ve siyasal sorunları da peşinden getireceğe benziyor. Herşeyden önce toplum psikolojisi çok önemli olmakla beraber ekonomide bunun bir parçasıdır. Devletimizin almış olduğu tedbirler daha da genişletilerek hem ekonomik alanda, tüm asgari ücretle çalışan ve evine ekmek götürmeye çalışan, imkanları kısıtlı aile bireylerine destek olmayı genişletmelidir.
  • Ayrıca “ Evde Hayat Var “ sloganın daha da genişleterek halkın evde kalmasını sağlamalıdır. Bu tedbirleri devlet yöneticileri tarafından belirlenmelidir. Çünkü görüntü hiç iç açıcı olmamakla birlikte bir kısım insanımız duyarsız davranmaktadır.
  • Hayatta kalmak en temel evrimsel motivasyonumuz. Tehlike ve tehdit karşısında kendimizi korumaya ve hayatta kalmaya çalışmaya programlı canlılarız. Varlığımızı, sağlığımızı ve bütünlüğümüzü tehdit eden her tür dış etken bizim için bir stres kaynağıdır. Stres karşısında ortaya çıkan en yaygın üç stres tepkisi, savaşmak, kaçmak ya da donmaktır. Herkesin kendi yapısına, mizacına ve yaşamsal gelişim hikayesine göre stres tepkisi farklı olabiliyor. Bu hastalık salgını karşısında kimi insanların korkuları çok daha yoğun, aldıkları güvenlik tedbirleri azami düzeyde, konuyla ilgili zihinsel meşguliyetleri de aşırı olurken; kimi insanlar riski ciddiye almama, gerçeklikten kaçma, kaçınma ve hatta inkar etme ve yok sayma eğiliminde olabiliyor.
  • Böyle dönemlerde stresi arttıran, kaygıları en tırmandıran şey belirsizlik ortamıdır. Herkesin kafasında “peki birkaç hafta sonra ne olacak?”

SALGINDA PSİKOLOJİK SAĞLIĞIMIZI NASIL KORUYABİLİRİZ

  • Çocukların okullarının tatil edilmesi, üniversitelerde akademik ara ilan edilmesi, kongre, sempozyum, toplantı, konser gibi etkinliklerin iptal edilmesinin bir sağlık ve güvenlik tedbiri olduğunu unutmayın. Günlük yaşam düzeninizi sağlığınızı ve güvenliğinizi azami derecede gözetebileceğiniz şekilde yeniden düzenlemeye gayret edin.
  • Sosyal etkileşim, yakın insan ilişkileri ve sosyal paylaşım elbette her zaman en değerli güç ve şifa kaynaklarımızdan biridir; ancak böyle bir dönem mecburen belirli bir sosyal izolasyon da getirecektir. Evet, dışarı çıkamayabilirsiniz, evet, planlarınız ve programınız aksamış da olabilir ama bu süreci evinizde vakti iyi geçirmenin yeni ve yaratıcı yollarını bulmak için bir fırsat olarak da görebilirsiniz. Kitap okumak, film izlemek, ev halkı ile türlü oyunlar oynamak, yeni ve sağlıklı yemekler yapmayı denemek, epeydir vakit ayıramadığınız hobilerinize vakit ayırmak, yani ailenizle, arkadaşlarınızla, komşularınızla daha çok konuşmak, paylaşmak ve dayanışmak böyle bir süreci atlatmanıza yardımcı olacaktır.
  • Stresin ve travmanın, sadece zihinsel süreçlerden ibaret olmadığını, aynı zamanda bedende de meydana gelen bir deneyim olduğunu unutmayın.
  • Zaman zaman dijital detoks yapın; gün içinde akıllı cihazlara, internete, haber takibine ve sosyal medya kullanımına ara verdiğiniz zamanlar olsun. Unutmayın ki böyle dönemlerde bilgi kirliliği çok olur, bu dezenformasyon da korkuları, kaygıyı ve paniği daha da körükler. Kendinizi asılsız haberlere, komplo teorilerine fazlasıyla maruz bırakırsanız, bu stres tepkilerinizi daha da arttırır ve sizi tükenmişliğe sürükleyebilir.
  • Hobilerinize ve size iyi hissettiren kaynaklarınıza zaman ayırmaya çalışın. Düşünün, deneyin ve keşfetmeye çalışın; size ne iyi gelir, sizi ne tazeler, sizi ne sakinleştirir, hayata dair motivasyonunuzu ve enerjinizi yeniden yükseltmenize neler yardımcı olur, hayatınızı anlamlı kılan şeyler nedir, işte bunlara verdiğiniz yanıtlar sizin kaynaklarınızdır…
  • Müzik, ritim ve dansla bedeninizle uyum ve temas içinde olmayı deneyin. Şarkı söylemenin ve ses çıkarmanın sinir sistemini yatıştırıcı bir etkisi olduğunu unutmayın.

BU ZOR GÜNLERİ BİRLİKTE AŞACAĞIZ

  • Mizah da şifa kaynağıdır, bir savunma mekanizmasıdır. Gülmek, kahkaha atmak gevşetir, rahatlatır, bir süreliğine bile olsa kaygıyı ve gerilimi azaltır. Böyle dönemlerde konuya ilişkin karikatürlerin, şakalaşmaların, esprili sosyal medya paylaşımlarının artması hem bir ihtiyaçtır hem de bizi tükenmişliğe ve umutsuzluğa karşı koruyan ve güçlendiren bir enerji kaynağıdır.
  • İnsan denen varlık çok güçlü bir varlıktır; hayatta kalma güdüsü, mücadele etme, ve adapte olma yetisi çok güçlüdür. Tarih boyunca insanlık pek çok benzer hastalık salgınını, krizleri, savaşları, soykırımları ve felaketleri atlatabilmiş ve bugünlere gelebilmiştir. Umutsuzluğa kapıldığımızda dönüp insanlık tarihine bir bakmak, gücümüzü yeniden toplamamıza ve inancımızı tazelememize yardımcı olacaktır.
  • En büyük güç kaynaklarımızdan birinin dayanışma olduğunu da unutmamak gerekir. Yani hayatta kalmak kadar birbirimizi hayatta tutmak da önemli. Hep birlikte, işbirliği içinde, toplumsal özveriyle, dayanışarak bu zor günleri hep birlikte aşacağız…
  • Türk Milleti olarak Kurtuluş Savaşı, Çanakkale Destanı, depremler gibi çok büyük mücadele ve badireler atlatmıştır. En kısa zamanda Devletimizin ve yöneticilerimizin alacağı tedbir, halkımızın duyarlılığı ile birlikte olursa aşamayacağımız hiçbir şey yoktur.

“ Evde  Hayat  Var “

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

YALÇINKAYA'dan HAZ-DER Ziyareti

Kürşat YALÇINKAYA , Çekmeköy-Taşdelen Haz-Der Ziyaretinde Bulundu.   Çekmeköy-Taşdelen Hazreti Ali Cami Derneğinin Gençlik Üzerine Tertip Ettiği Programda , Yönetim Kurulu Başkanı Barış ARSLAN Bey’in davetine icabet eden Kürşat YALÇINKAYA , Genç Kardeşleriyle bir araya geldi . Gençliğin önemini her zaman vurgulayan  Yalçınkaya , Çekmeköy Gönüllüleri Olarak HAZ-DER ile birlikte […]

Subscribe US Now

× Merhaba !